Loading
Przepis na chłodnik litewski

Przepis na przepyszny chłodnik, którym mogłabym się żywić przez cały czas

Ten chłodnik tak bardzo mi zasmakował, że pamiętam nawet, kiedy robiłam go po raz pierwszy – mogłam mieć wtedy może 14 lat.

Byłam akurat u koleżanki, której mama pojechała do pracy i zaleciła zrobić chłodnik właśnie – według zostawionego przepisu.

Od tamtej pory, gdy tylko zaczyna się sezon na botwinkę, w mojej kuchni króluje właśnie ten chłodnik.

Robi się go szybko, a efekt jest piorunujący!

Potrzebne produkty:

  • Pęczek botwinki (korzeń + liście – piszę o tym, bo my właśnie w pierwszym odruchu chciałyśmy wyrzucić je do kosza :P),
  • 1 świeży ogórek,
  • Pęczek świeżego koperku,
  • Pęczek rzodkiewek,
  • Po pół litra: kefiru, śmietany i jogurtu,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • Sól i pieprz do smaku.

Botwinkę gotujemy w całości i kroimy na drobne kawałki.

Ogórek, rzodkiewki i jajka kroimy w kosteczkę, niezbyt drobną.

Siekamy koperek.

Kefir, śmietanę i jogurt łączymy i dodajemy do nich wszystkie przygotowane produkty.

Doprawiamy do smaku.

Odstawiamy na chwilę do lodówki, żeby botwinka puściła sok i nadała chłodnikowi bajeczny różowy kolor. 🙂

Smacznego i na zdrowie!

Przepis na chłodnik
Przepis na chłodnik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *